«Πως να προετοιμάσετε το παιδί σας για τον παιδικό σταθμό»

Η έναρξη της σχολικής περιόδου, προκαλεί ποικίλα συναισθήματα τόσο στα παιδιά όσο και στους ίδιους τους γονείς.
Στην πραγματικότητα, οι γονείς δεν πρέπει να προετοιμάσουν μόνο το παιδί τους για τη νέα αυτή εμπειρία αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους, καθώς προϋποθέτει την ψυχική δυνατότητα όχι μόνο του παιδιού να αποχωριστεί τους γονείς αλλά και των ίδιων των γονιών να αποχωριστούν το παιδί τους.
Συναισθήματα όπως ενθουσιασμός, περιέργεια, άγχος και φόβος, παίζουν κυρίαρχο ρόλο τις πρώτες σχολικές ημέρες. Τα παιδιά ξαφνικά εισάγονται σε μια νέα καθημερινότητα, με νέες εμπειρίες και καινούργια πρόσωπα.
Σημαντικός παράγοντας στην προσαρμογή του παιδιού στο νέο αυτό περιβάλλον, είναι η διάθεση και η στάση του γονέα. Συνήθως τα παιδιά αντιδρούν με κλάμα όταν αποχωρίζονται το γονιό, κι αυτό κυρίως οφείλεται στην ανασφάλεια που νιώθουν τα ίδια πως ίσως κάτι συμβεί και δεν τον ξαναδούν. Η καλή διάθεση, το χαμόγελο και η ενθάρρυνση του γονέα προς το παιδί οδηγούν στην ομαλή αποχώρηση αυτών των δύο.
Τι χρειαζεται να κάνει ένας γονιός για να προετοιμάσει το παιδί του πριν το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού:
• Μέσα από όμορφα παραμύθια που κυκλοφορούν στο εμπόριο σχετικά με τον παιδικό σταθμό, ο γονιός μπορεί να εξοικιώσει το παιδί του.
• Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του role- playing, το παιδί εναλλάξ με το γονιό, μπορεί να υποδύεται είτε το παιδί, είτε τη δασκάλα του παιδικού σταθμού. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα εξοικιωθεί εξίσου.
• Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι επίσης, να μένει το παιδί με κάποιο άλλο άτομο εκτός από το γονιό κάποιες ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας- κι αν είναι εφικτό μακριά από το περιβάλλον του σπιτιού του, ώστε να εξοικιωθεί με την ιδέα του αποχωρισμού.
• Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να θυμάται ένας γονιός πως το παιδί του διαισθάνεται και υιοθετεί τα δικά του συναισθήματα. Καλό είναι να αποφεύγει ο γονιός να μεταφέρει την ανησυχία και το άγχος του για τo νέο ξεκίνημα του παιδιού του στον παιδικό σταθμο. Αυτό μπορεί να πετύχει με την ενθάρρυνση του παιδιού κι όχι μέσα από ερωτήσεις όπως: «έχεις άγχος;», «φοβάσαι που θα είσαι μακριά από μένα;» κτλ.
• Τέλος, μια επίσκεψη στο χώρο του σχολείου μαζί με το παιδί, θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικίωσή του με το σχολικό περιβάλλον.

Το Reggio-Thessaloniki έχει φροντίσει για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νέο του εκπαιδευτικό περιβάλλον. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε σχετικά.

Νάνσυ Νενέρογλου

Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική Ψυχολογία

×
Responsive Menu Clicked Image